Translate this site
Zoek op deze site
Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail
Voeg je bij 408 andere abonneesPODBEAN
Koinonia on Spreaker
Al onze sites
Bijbels Hebreeuws Podcast:
Bijbels Grieks Podcast:
Talmoed voor Notsriem Podcast
Hier vind je aanvullende informatie over het werk van Koinonia Bijbelstudie Live!
Je vindt ons op:
- Ds. R.A. Veen, voluit Robbert Adrianus Veen, is een Nederlandse theoloog geboren in Amsterdam in 1956. Zijn theologische werk is sterk beïnvloed door Karl Barth, John Howard Yoder en Menno Simons. Tegenwoordig werkt hij aan de relatie tussen (Rabbijnse) Jodendom en Christendom en publiceert daarover op zijn website. (koinoniabijbelstudie.nl) Ds. Veen heeft een achtergrond als predikant bij de doopsgezinden en was universitair docent "Christelijke Geloofs- en Zedenleer vanuit Dopers Perspectief" aan het Doopsgezind Seminarium. In 2023 ging hij met emeritaat en woont sindsdien in de Noord-Hollandse gemeente Anna Paulowna.
-
Recente berichten
Recente reacties
- B Santema op Levinas over de essentie van het gebod in de Torah
- P. Haagsma op Oei, oei, ik ben een ongelovige ketter
- Jan op Rabbi Neusner in gesprek met Jezus (7)
- Frank op De Torah bepaalt het leven en dat geldt ook voor de Radicale Reformatie
- Piet van Weenen op Waarom stierf Jezus?
Archief
Blogstatistieken
- 66.790 hits
Categorieën
Administrator
Dank voor deze grondige studie!
Ik zie dat je een keppeltje draagt. Je langer wordende baard gaf mij al eerder de gedachte dat je op een rabbijn ging lijken :-).
Deze studie roept bij mij heel veel op, voorlopig heb ik geen totaalbeeld.
Hieronder in het kort wat gedachtes, zonder al te veel samenhang.
1: Kinderoffers zijn een gruwel voor de Heer.
2a: Schepping vooraf van zich in de geschiedenis zich openbarende zaken en dat op de vooravond van de sabbat? Dat staat niet in Genesis 1 en 2. Hier komt de infra-supra lapsaristische discussie weer ter sprake, komen we daar ooit uit?
2b: Een ram bewaard? De hof van Eden is er niet meer.
3: Het lijkt mij dat de geschiedenis van het offer van Isaac een herstel is van de vertrouwensbreuk bij Abraham. Immers, hij vertrouwde God niet toen hij bij Hagar een kind verwekte. In het Nieuwe Testament staat toch dat het geloof van Abraham hem tot gerechtigheid gerekend werd?
4: Offers: Kain en Abel offerden al. Ik denk dankoffers. Plaatsvervangende offers zijn van later datum, maar niet per se pas vanaf het (bijna) offer van Isaac?
5: Mijn persoonlijke theorie is dat G-d bestaande rituele praktijken overgenomen heeft in zijn relatie met Israel, maar dat daar uiteindelijk een andere betekenis aan gegeven wordt: lijfelijke besnijdenis wordt besnijdenis van het hart, offer van een dier wordt het offer van Christus (en even terzijde, de Urim en de Tumim, die op het hart gedragen wordt, wordt een keuze naar Gods hart).
6: Opvallend: als het over offers gaat, wordt er vaak over lammeren gesproken in plaats van rammen, en dan met name essentieel in het Nieuwe Testament: het lam Gods dat de zonden der wereld wegdraagt.
7: de twee netwerken (mooie term): als volgeling van Jezus is het wel te verwachten dat sommige oud-testamentische teksten anders worden uitgelegd. Waarschijnlijk werpen de discussie tussen Jezus en de Farizeeen, zoals die in de evangelien staan beschreven, daar al het nodige licht op.
8: In navolging van Trump: Israel first!