De ram van Abraham – Calvijn en de Rabbijnen

Dit bericht is geplaatst in Israël, Jodendom. Bookmark de permalink.

Eén reactie op De ram van Abraham – Calvijn en de Rabbijnen

 1. Jan Luiten schreef:

  Dank voor deze grondige studie!

  Ik zie dat je een keppeltje draagt. Je langer wordende baard gaf mij al eerder de gedachte dat je op een rabbijn ging lijken :-).

  Deze studie roept bij mij heel veel op, voorlopig heb ik geen totaalbeeld.
  Hieronder in het kort wat gedachtes, zonder al te veel samenhang.

  1: Kinderoffers zijn een gruwel voor de Heer.

  2a: Schepping vooraf van zich in de geschiedenis zich openbarende zaken en dat op de vooravond van de sabbat? Dat staat niet in Genesis 1 en 2. Hier komt de infra-supra lapsaristische discussie weer ter sprake, komen we daar ooit uit?
  2b: Een ram bewaard? De hof van Eden is er niet meer.

  3: Het lijkt mij dat de geschiedenis van het offer van Isaac een herstel is van de vertrouwensbreuk bij Abraham. Immers, hij vertrouwde God niet toen hij bij Hagar een kind verwekte. In het Nieuwe Testament staat toch dat het geloof van Abraham hem tot gerechtigheid gerekend werd?

  4: Offers: Kain en Abel offerden al. Ik denk dankoffers. Plaatsvervangende offers zijn van later datum, maar niet per se pas vanaf het (bijna) offer van Isaac?

  5: Mijn persoonlijke theorie is dat G-d bestaande rituele praktijken overgenomen heeft in zijn relatie met Israel, maar dat daar uiteindelijk een andere betekenis aan gegeven wordt: lijfelijke besnijdenis wordt besnijdenis van het hart, offer van een dier wordt het offer van Christus (en even terzijde, de Urim en de Tumim, die op het hart gedragen wordt, wordt een keuze naar Gods hart).

  6: Opvallend: als het over offers gaat, wordt er vaak over lammeren gesproken in plaats van rammen, en dan met name essentieel in het Nieuwe Testament: het lam Gods dat de zonden der wereld wegdraagt.

  7: de twee netwerken (mooie term): als volgeling van Jezus is het wel te verwachten dat sommige oud-testamentische teksten anders worden uitgelegd. Waarschijnlijk werpen de discussie tussen Jezus en de Farizeeen, zoals die in de evangelien staan beschreven, daar al het nodige licht op.

  8: In navolging van Trump: Israel first!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *