De wondere wereld van de Charismanische genezingen – een discussie met een Charismaan

Vandaag plaatste ik een video op YouTube over de verkeerde interpretatie van Jesaja 53:4 in Charismatische kringen. Dat zag er na enige tijd zó uit:

En toen kwam daar reactie op.

Dit is een typische reactie van iemand uit de kringen van de Charismatische beweging.

Merk om te beginnen op dat ik gelijk had, welke rol de verkeerde lezing van Jes. 53:4 speelt. “Hij heeft alles op zich genomen” schrijft hij. En dat is de grondslag voor het roemen over zichzelf. Wekelijks gebeuren er wonderen. Zijn dat wonderen van de Heere? Na gebed van de gemeente? Nee, het gebeurt onder “zijn” handen, omdat “hij” de naam van Jezus uitspreekt. En dan de onbewezen claim: laatst nog een jongen van 16 met ongeneeslijk kanker. In de eerste plaats: “ongeneeslijk kanker” geneest niet – per definitie. Maar dan “compleet genezen”.

Ik heb de neiging om te denken dat de MRI scan aantoonde dat de jongen in het geheel geen kanker had. (En er is een percentage gevallen van spontane “genezing”, het verdwijnen van tumoren, die overigens soms ook weer terugkomen na enige tijd.) Overigens kan het ook zijn dat hij bedoelde dat de genezing van de kankerpatiënt gebeurde door Van der Steen en niet door hem, de tekst is wat onduidelijk op dat punt.

Als hij dat trouwens echt zo regelmatig doen kan  zou het aardig zijn als hij dat in het verborgene wil gaan doen op de afdeling oncologie van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Maar het zal wel weer noodzakelijk zijn dat het op een podium moet, met onbewijsbare diagnoses, en dan alles ter ere van degene die hier de “naam van Jezus” uitspreekt. Méér dan Paulus of Petrus is in ons midden! Of ligt het anders?

Ook nog dit: de uitdrukking die hij gebruikt “leven uitspreken” kwam ook in de video voor. Dat was de term die Giltjes ook gebruikt had in de genezingsdienst. In de autoriteit van Jezus gaan staan en dan genezing en leven uitspreken over de zieken. Niet bidden vóór de zieken, zoals Jacobus 5 ons opdraagt, maar met gezag spreken. “Wij gaan staan in de authoriteit van Jezus” – had Giltjes ook al gezegd. Want “U bent voor onze ziekten gestorven, Heer.” Elders heb ik al laten zien hoe diep deze valse leer gaat.

Dit bericht is geplaatst in charismania, Charismatische beweging, Discussie. Bookmark de permalink.

2 reacties op De wondere wereld van de Charismanische genezingen – een discussie met een Charismaan

 1. Heleen schreef:

  Bedankt voor het filmpje met uitleg over Jesaja 53:4, u kunt het goed uitleggen.
  Triest dat de jongen die reageerde, Jelthe zo in verwarring wordt gebracht door wat hij in zijn kerk hoort, en velen met hem!
  Het verhaal over de jongen met uitgezaaide kanker uit Nijkerk is wel erg ‘bijzonder’. Het lijkt me sterk dat artsen iemands benen nog amputeren wanneer je uitbehandeld bent. Dat heeft dan niet zoveel in meer toch?

  • Robbert Veen schreef:

   Precies! Er zitten nogal wat gaten in het verhaal. Maar zelfs wanneer het klopt, heeft het niks te maken met de uitleg van Jesaja 53. De grondslag van zo’n genezing – gesteld dat God die geschonken heeft – bewijst niet dat “Jezus kwam voor onze ziekten”. Jelthe heeft volgens mij ambitie om de volgende Martin Koornstra te worden of zoiets. Dank voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *