Getuigenis en vergeving – Augustinus preekt over 1 Johannes 1

https://www.podbean.com/media/share/pb-f9gj7-a14376
De eerste preek van Augustinus over de eerste brief van Johannes behandelt de tekst van 1 Joh. 1:1 tot en met 2:4. Die preek moet de gemeente twee uur lang hebben bezig gehouden, zonder enige pauze, want ze is in de Engelse editie meer dan 7 pagina’s lang en kent 16 paragrafen.

In deze aflevering een samenvatting en (korte) bespreking van deze preek, dat wil zeggen alleen van de eerste 7 paragrafen. In die paragrafen behandelt Augustinus eerst de notie van het getuigenis van de apostelen en onze relatie daartoe, en gaat vervolgens in op de vergeving van de zonden als een belangrijke voorwaarde voor de gemeenschap van de kerk. Die is immers ook een gemeenschap met de Vader en de Zoon. Geen “goedkope genade”! Maar werkelijk berouw van de zonde, belijdenis tegenover God, en het aandurven in het gericht te treden – want Jezus Christus is de Rechtvaardige die onze Voorspraak is en die het zoenoffer voor al onze zonden gebracht heeft.

Wat opvalt is het sterk Protestantse karakter van de preek – hoewel Augustinus anders dan wij zouden doen geen nadrukkelijk onderscheid maakt tussen de zondevergeving bij de bekering en de vergeving als werkzame macht in het dagelijks leven van een Christen.

Wat verder opvalt is af en toe het gebruik van de allegorische methode, zoals wanneer Augustinus Psalm 19 – de bruidegom, de Zon, die als een held door de hemel trekt – gebruikt om de vleeswording van Christus in de maagd Maria uit te leggen.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *