De drie-enige God woont in ons leven – verkondiging in Lisse

[podbean resource=”episode=8rk9v-93e485″ type=”audio-rectangle” height=”100″ skin=”9″ btn-skin=”103″ share=”1″ fonts=”Helvetica” auto=”0″ download=”0″ rtl=”0″]

Wie Christus liefheeft en Zijn geboden bewaart kan erop rekenen dat God de Vader hem liefheeft. Dat is de belofte van Joh. 14:23. Dan zullen de Vader en de Zoon ook komen wonen in ons leven. Dat betekent heel veel! Ook de Heilige Geest woont in ons trouwens, maar dat weten we meestal wel.

Maar dit heeft gevolgen! Dan kun je en mag je het evangelie niet bijsnijden tot het beter bij je eigen wensen past, door tussen de drie personen van de drie-eenheid te kiezen. Wie zichzelf meer als kind wil zien waarvoor gezorgd wordt, zal meer denken aan God als Vader – de Zoon en de Geest komen op afstand te staan. Wie bezig is met zonde en schuld denkt eerder aan de Zoon die Zijn leven voor ons gaf – maar als die Zoon eenmaal zo geïsoleerd geraakt is, sluipt de dwaalleer in. Jezus is een goed mens, een martelaar, een goede profeet (zoals in de Islam), maar niet God zelf. Wie de Zoon niet heeft, die heeft echter de Vader ook niet en strijdt tegen de Heilige Geest – die wil immers voortdurend Christus voor onze aandacht brengen. (Hij zal het uit het Mijne nemen en het u verkondigen.) Maar het is ook mogelijk de Geest los te maken uit de eenheid van de drie-enige God, en de aandacht te richten op het spektakel van de geestesgaven, op het charismatische in profetie, genezingen en tongentaal.

Dan is het evangelie bijgesneden tot het past bij het eigen verlangen. Het is dan niet langer het volle evangelie, dat een evenwichtige manier van Christelijk leven laat zien.

Paulus maakt mede om die reden in een soort preek duidelijk dat we met God de Geest (Rom. 8:1-30) te maken hebben die ons leert dat we kinderen van God zijn en die ons bijstaat in het gebed, maar ook met Gods Vaderlijke zorg (Rom. 8:31-32) en met de liefde van Christus (Rom. 8:33 tot einde). Het is dus van grote praktische betekenis, dat we in ons leven het werk van de drie-enige God zoeken.

Tenslotte ging het ook nog even over de vraag wie de liefde van de Vader en de Zoon zou kunnen tegenhouden. Geen enkel schepsel kan dat, is Paulus’ verzekering aan ons adres.

Dit bericht is geplaatst in Verkondiging met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *