Theologie en de crisis in de cultuur (3)

Wij bevestigen dat de waarheid wordt overgebracht door de Schrift.

Wij geloven dat de Schrift overal spreekt in oordelen die waarheid claimen (propositioneel zijn) is en dat alle uitspraken van de Schrift volledig waar en gezaghebbend zijn.

Maar de waarheid van de Schrift kan niet worden uitgeput in een reeks stellingen. Het bestaat in de genres van verhalen, metaforen en poëzie die niet uitputtend kunnen worden gedistilleerd in leerstellige proposities, maar toch brengen ze Gods wil en geest op ons over om ons te veranderen in zijn gelijkenis.

Wij bevestigen dat waarheid de correspondentie van het leven met God is.

Waarheid is niet alleen een theoretische correspondentie, maar ook een verbondsrelatie. De bijbelse openbaring moet niet alleen gekend worden, maar ook nageleefd worden (Deut 29:29). Het doel van de Bijbel is om wijsheid in ons voort te brengen – een leven dat volledig is onderworpen aan Gods realiteit.

Waarheid is dus overeenstemming tussen ons hele leven en Gods hart, woorden en daden, door de bemiddeling van het Woord en de Geest. Het elimineren van de propositionele aard van bijbelse waarheid verzwakt ons vermogen om het evangelie vast te houden, te verdedigen en uit te leggen in ernstige mate. Maar als we alleen over de waarheid spreken als proposities, verzwakken we onze waardering voor de vleesgeworden Zoon als de Weg, de Waarheid en het Leven, en de communicatieve kracht van verhalen, en het belang van waarheid als een waarachtig leven in overeenstemming met God.

https://www.thegospelcoalition.org/about/foundation-documents/#theological-vision-for-ministry

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *