Sola Scriptura (De Schrift alleen) – gesprek in de Kustcombinatie

Het gesprek tussen Jannica de Prenter, Andries Boekhout en Robbert Veen, predikanten van de VPKB in de kustcombinatie (Knokke, Brugge en Oostende).
Thema was: sola scriptura.
Twee vragen kwamen aan de orde: wat betekent het voor jou dat de Bijbel Gods Woord is (zo genoemd wordt), en hoe werkt deze visie door in je prediking?
Jannica de Prenter benadrukte de ervaring met Gods Woord in het Christelijk leven en in de prediking. Gods Woord komt “loodrecht van boven” op ons af en inspireert en leidt ons. We moeten “verkleefd” raken aan dat Woord en er dagelijks mee leven.
Andries Boekhout benadrukt de meer horizontale dimensie van Gods heilige Woord: het prikkelt, het motiveert en is soms onbegrijpelijk. Een eerlijke omgang met de Schrift is nodig, waarin de ervaring van onszelf als predikers maar ook die van de mensen voor wie de prediking is bedoeld, zijn plaats krijgt.
Robbert Veen spreekt nog over de drie-voudige Schriftleer van Karl Barth, waarin het Woord, Gods openbaring, drie gestalten heeft:

1. Gods Woord is Christus, het vleesgeworden Woord
2. Gods Woord is de Bijbel (Barth: het wordt Gods Woord in de concrete ontmoeting met dat Woord), het getuigenis van apostelen en profeten over Gods spreken.
3. Gods Woord is de prediking van dat Woord – in het waagstuk van de prediking wordt Gods Woord verhelderd en toegepast op ons leven.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *