Messias of messiaanse tijd? Intermezzo

De Christelijke claim voor Jezus als messias strandt op de rots van het overduidelijke feit dat geen van de begeleidende kenmerken van het messiaanse tijdperk daadwerkelijk is gerealiseerd.


Het christendom realiseerde zich al snel dat het ook de hoop op een messias nodig had, los van de gerealiseerde messias die in Jezus werd verkondigd. En de oplossing die het vond voor dit gebrek was de leer van de Wederkomst van de Messias.

Jacues Derrida: “Zodra je de ander aanspreekt, zodra je openstaat voor de toekomst, zodra je een tijdelijke ervaring hebt van wachten op de toekomst, van wachten op iemand die komt: dat is de opening van ervaring. Iemand zal komen, zal nu komen. Gerechtigheid en vrede zullen moeten wachten op deze komst van de ander, met de belofte. Elke keer dat ik mijn mond opendoe, beloof ik iets. Wanneer ik tot jullie spreek, beloof ik dat ik jullie iets zal vertellen, dat ik jullie de waarheid zal vertellen. Zelfs als ik lieg, is de voorwaarde van mijn leugen dat ik beloof je de waarheid te vertellen. De belofte is dus niet slechts één spraakhandeling onder andere; elke spraakhandeling is fundamenteel een belofte. Deze universele structuur van de belofte, van de verwachting voor de toekomst, voor de komst, en het feit dat deze verwachting van de komst te maken heeft met gerechtigheid – dat is wat ik de messiaanse structuur noem.”

Levend in de schaduw van het “wat als” gedragen we ons “alsof” en kunnen we op die manier enige zin geven aan wat paradoxaal genoeg zowel een tussenperiode is als de enige tijd waarin we ooit zullen leven. De oneindige onwerkelijkheid van de messiaanse hoop dient om de vergankelijkheid van het heden te bevestigen, maar doordrenkt het ook met een passie voor dat andere waarvan we voelen dat het om de hoek ligt, gezien vanuit de hoek van het oog, glimp opgevangen in het halflicht van het moment dat we wakker worden of in de prikkelende droom die we ons menen te moeten kunnen herinneren.

Maar de Messias kan ook degene zijn die ik verwacht, zelfs terwijl ik niet wil dat hij komt. Het is mogelijk dat mijn relatie tot de Messias als volgt is: Ik wil dat hij komt, ik hoop dat hij komt, dat de ander komt, zoals anderen, want dat zou rechtvaardigheid, vrede en revolutie zijn – want in het concept van messianiteit zit revolutie – en tegelijkertijd ben ik bang. Ik wil niet wat ik wil, en ik zou willen dat de komst van de Messias oneindig wordt uitgesteld.


Fragmenten van Alistair G. Hunter, The Missing/Mystical Messiah, in: Derrida’s Bible, pp. 81-98. (Yvonne Sherwood (ed.), 2004.

 

 

Dit bericht is geplaatst in KOINONIA LIVE!. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *