‘k Ben ver van U – meditatie over Guido Gezelle

Wat heb ik, zonder u,
Dat ik beminnen zal?

‘k Ben ver van u

(Guido Gezelle)

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=C7bgcuYHj3c[/embedyt]

Wat hebben wij dan zonder Hem? De vraag zelf is een teken van zijn aanwezigheid. Door die aanwezigheid beseffen wij onze sterfelijkheid, ontvangen wij het getuigenis van de zonde, maar ook van de onrust van ons hart.

Het is arrogantie wanneer een mens dit besef en dit getuigenis negeert zonder de bron ervan te zoeken. Wie God zoeken zullen Hem vinden, en wie God vinden zullen Hem prijzen. Wie Hem niet zoekt zal iets anders vinden.

Fantasie versterkt de ervaring, en de ervaring schept een illusie, in de meest gevoeligen onder ons het besef van een verlangen en een kloof. “Laat alles zijn voorbij, gedaan, verleden, dat afscheid tussen ons en diepe kloven spant.” In deze onwetendheid wordt een ander dan God aangeroepen. Met schone namen. Een eeuwig licht. Een Vaderland. Een lieve zon. De Eeuwige. Een “alschone blomme”.

De dichter dicht: “Wat kan ik, zonder u, als eeuwig, eeuwig, sterven. Wat heb ik, zonder u, dat ik beminnen zal?”  Dat wij ver van hem zijn, leidt tot het gebed dat alleen Hij die afstand kan overbruggen. God heeft dat gedaan door ons aan te roepen, door ons geloof te schenken. Hij is ons verkondigd. Hij is ons gepredikt. Wij hebben Zijn Woord gehoord. Zo is ons geloof gewekt in de menswording van Gods zoon. Dan kennen wij Hem.

En wanneer wij Hem zo kennen, hebben wij andere schone namen. Mijn Heer en mijn God. Mijn bevrijder en Verlosser. Zoon van God, die wij aanbidden. Beeld van de Vader. Al Gods volheid, Zijn genade, en Zijn liefde onverdeeld.

‘k Was ver van U, maar U bent in mij, mij nabij zoals niets anders.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Diversen. Bookmark de permalink.

Eén reactie op ‘k Ben ver van U – meditatie over Guido Gezelle

 1. AM van der vorm schreef:

  Dank voor uw meditatie,nav een gedicht van Guido Gezelle,

  Als dwarsligger bied ik u jesaja 65 vers , 1
  DIT N.AV DE 10 AFKAPPINGEN VAN Boston.waarmee ik groot gegroeid ben en nu ik oud geworden ben ze op waarde pr beer te schatten geb 18_5 1944.

  Waarschijnlijk is dit nieuw voor u.,maar toch ook waar,dat het geloof een onmogelijke mogelijkheid is.

  Groetv
  Adrie van der vorm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *