Ik heb U lief, o mijn Beminde – over Gezang 430 LvK

Bespreking van Gezang 430 uit het Liedboek voor de Kerken.

Het is een gedicht van de dichter Johann Scheffler (1624-1677), die vooral in Piëtistische kring met zijn mystieke en soms zelfs theosofisch getinte liederen veel bewondering kreeg. Dit lied is afkomstig uit de verzamelbundel “Heilige Seelenlust” waar het in navolging van Ruusbroec gaat om de liefde van Psyche, de ziel, tot Christus.

De huidige melodie is van Johann Balthasar König en komt uit 1738. De oorspronkelijke melodie is van Vogler en ontstond in dezelfde tijd als het gedicht. Met die versie eindig ik deze uitzending van Koinonia Bijbelstudie.

https://raveen1956.podbean.com/e/ik-heb-u-lief-o-mijn-beminde-gezang-430/

Dit bericht is geplaatst in liedboek, Liturgiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *