De Geest getuigt dat wij kinderen van God zijn

Verkondiging in de PKN gemeente van Anna Paulowna over het thema: “De Geest getuigt dat wij kinderen van God zijn.”

Het is niet vanzelfsprekend en we beseffen het doorgaans niet of durven het niet in volle zin ons toe te rekenen, maar het is Gods Geest die ons tot Zijn kinderen en ons allemaal tot broeders en zusters gemaakt heeft. Denk maar aan 1 Joh. 3:1:

“Zie, hoe groot is de liefde die de Vader ons gegeven heeft, dat wij kinderen van God worden genoemd.”

Dat heeft consequenties voor ons dagelijks leven. Want we behoren ons in Gods huis, in Zijn familie, toch wel te gedragen als echte kinderen. Niet als slaven die gebukt gaan onder het juk van Gods geboden, maar ook niet als wilde kinderen die zich van hun vader niets aantrekken. Geloof leidt tot horen, en horen tot gehoorzaamheid.
Pinksteren is trouwens gebaseerd op het Joodse Wekenfeest, op Sjavoe’ot, en dat is een feest van de eerste tarweoogst, maar ook van de Matan ha-Torah, het geven van de wet. Dat is volgens Paulus ook het doel van de zending van de Geest, “opdat de rechtvaardige eis van de wet vervuld zou worden in ons die naar de geest wandelen.” In een geestelijk leven horen we de stem van Gods Geest spreken – fluisteren, anders dan de “tijdgeest” – door Zijn Woord heen.
Sjavoe’ot is ook het feest van de toekomstige oogst, wanneer God Zijn Geest in het binnenste van de mens legt – zegt Ezechiel 36:27 – en nu ook de niet-joodse volkeren onder het gezag van Zijn Torah brengt. Daar mogen Christenen op anticiperen.

Dit bericht is geplaatst in KOINONIA LIVE!. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *