Nieuwsbrief Koinonia Bijbelstudie Live! april 2020

KOINONIA BIJBELSTUDIE LIVE!
Nieuwsbrief april 2020
Het nieuwe normaal

​We gaan door een tijd van enorme veranderingen heen. Dat merken wij natuurlijk ook in Dronten. Net zoals jullie zitten wij meestal thuis en net als jullie luisteren wij naar de berichten over de voortgang van het virus. Het houdt ons allemaal bezig.

Nu hebben wij wel een voorrecht hier in Dronten. In afwachting van onze verhuizing naar België waren we al heel erg actief op het internet. Ik zeg “wij” omdat Henneke en ik ook veel samen doen. En als je veel te doen hebt, gewoon thuis, maak je je niet zo erg druk over het “uitgaansverbod.”
Zo maken wij elke week een uitzending van Koinonia Bijbelstudie Live! De laatste ging over een boek van Peter Scheele, “De Beelden van Openbaring.” Omdat wij zelf elke week ook een uitzending maken over het boek Openbaring – elke week een hoofdstuk – was dat voor ons in ieder geval een interessant onderwerp.
Peter reageerde op LinkedIn aangenaam verrast dat we het interview op CiP.nl met hem hadden gelezen en er een podcast aan hadden gewijd. Uiteraard wilde hij dat we zijn boek zelf zouden kopen. Ik begrijp dat best, daar staat meer in dan in het interview. Maar dat moet nog maar even wachten tot later. Op het programma staat namelijk nog de bespreking van het boek van Henk Binnendijk over Openbaring – “Gods Meesterwerk.” En tussen haakjes: Koinonia Bijbelstudie Live! wordt voortaan gepubliceerd op Podbean. En dat geldt ook voor de wekelijks besprekingen van een hoofdstuk van Openbaring.
Dit is de link naar de podcast over Peter Scheele
…en dan is er Johannes

Er zijn wat nieuwe initiatieven de laatste tijd. Ik probeer in ieder geval  elke week het volgende te doen:

Elke maandagmiddag, om 14:00 uur, ga ik live op het internet met een uitzending over het evangelie naar Johannes. Dat deed ik eerst op Spreaker, maar tegenwoordig op YouTube. Ik kreeg nogal wat reacties van mensen die zeiden dat ze het prettiger vinden om me te zien bij de bespreking, dan om alleen te luisteren. Tja, wat zal ik daarvan zeggen? Ik denk wel dat YouTube toegankelijker is dan Spreaker. Daar had ik eerst een uitzending van maar liefst twee  uur, met kleine pauzes die ik invulde met muziek. Ik had het in mijn hoofd een soort radioprogramma te maken. Dat is dus nu anders.
Verder staat op de website koinoniabijbelstudie.nl ook een tekst in pdf formaat over Johannes 6 uit mijn boek “De Zoon van God.”
Kijk op YouTube voor de vorige uitzending, en op SPREAKER voor de oudere uitzendingen vanaf hoofdstuk 1.
Hier staat de link voor het programma van volgende week.
...Bijbels Hebreeuws gaat gewoon door, maar anders

Oorspronkelijk was het bedoeld voor een tweetal studenten, maar de inleidingen Bijbels Hebreeuws gaan ook gewoon door en zijn voor iedereen toegankelijk. Ik besef wel dat dit niet voor beginners is. Dat wil zeggen, ik veronderstel dat je het alfabet kent en de eerste beginselen van de grammatica: het zelfstandig naamwoord, het lidwoord, de basisvormen van het werkwoord et cetera.

De inleiding Bijbels Hebreeuws verloopt in drie series. In de eerste serie volgen we de lessen Bijbels Hebreeuws van H. Jagersma. Inmiddels zijn we bij les 31 en ze staan allemaal op YouTube. De tweede serie bevat de lectuur van de cyclus verhalen over Abraham. Daar zijn we nu in Genesis 20 aanbeland. In deze serie gaat het minder over de grammatica, maar meer over wat we allemaal kunnen leren uit de oorspronkelijke tekst. Omdat de vertaling er naast staat kan deze serie ook gevolgd worden door iedereen die wat meer weten wil over de Hebreeuwse achtergrond van de Bijbeltekst. En dan is er een derde serie, recent begonnen, waarin ik aan de hand van de grammatica van Weingreen de basisgrammatica van het Bijbels Hebreeuws uitleg. Als daar behoefte aan is, wil ik ook wel een korte serie maken over het alfabet en de eerste beginselen van zelfstandig naamwoord en werkwoord.
Dit is de zogenaamde playlist voor het Bijbels Hebreeuws op YouTube:
Omdat we allemaal thuiszitten: eredienst voor Thuisblijvers

Predikanten met een eigen gemeente gaan “streamen.” In de kerk zit een ouderling, een organist en een predikant, die soms wat verdwaasd naar de lege kerkzaal kijkt. Voor de gedwongen thuisblijvers maak ik elke week een eredienst. De muziek komt van het internet, de preek in de gebeden zijn van mij. Je ziet me gewoon zitten in mijn studeerkamer voor de webcam, maar ik neem het idee van een eredienst wel heel serieus.

Hier is de link voor de laatste, die net als de andere op YouTube wordt gepubliceerd, meestal op zaterdagmiddag.
Ook de woordbediening in Heemstede kun je op YouTube vinden:
Ook de Charismaniakken zitten niet stil…
Het is alweer een hele tijd geleden dat ik het op me heb genomen om uit te leggen waar de prediking van de charismatische beweging tekortschiet. Waar ze het evangelie vervalst. Waar de nadruk teveel is komen te liggen op de bijzondere en spectaculaire gaven van de Geest, zodat Christus en het ware evangelie worden verwaarloosd.
Nog afgezien van het bedroevend lage niveau van die prediking.
Op YouTube is dat inmiddels uitgegroeid tot een serie van meer dan 50 video’s.
Ik geef je de link voor de laatste bijdragen, en van de lijst “Charismania.”
… maar er is ook tijd om af en toe te spelen
De boog kan en zal niet altijd gespannen zijn. En daarom doe ik ook af en toe wat frivools.
Ik krijg regelmatig prachtige foto’s van Arja de Waal onder ogen die ik dan gebruiken mag voor iets leuks. De laatste bijdrage staat hier:
Wat er verder nog ter tafel komt…
Dit is natuurlijk lang niet alles. Ik heb het bij voorbeeld nog niet over de meer filosofische teksten over de kerk en de postmoderne cultuur of over de besprekingen op Skype. Dat laatste, dat zijn er intussen twee. Elke 14 dagen spreken we met elkaar, met zoveel mogelijk mensen, over de eerste brief van Petrus. Dat is steeds op de ene woensdagmiddag, en dan is de andere woensdagmiddag gewijd aan een bidstond. Als u daaraan wilt meedoen, moet u mij even mailen op raveen1956@hotmail.  Skype heeft uiteraard grote beperkingen wat het aantal mensen betreft dat kan deelnemen.
Daarnaast spreken we in heel kleine kring via Skype wekelijks over het boek Openbaring. Dat is op de dinsdagmiddag om 16.00. Henneke en ik zijn heel blij dat we die extra mogelijkheid nog hebben om, in dit geval met twee zusters samen, nog een extra bijbelbespreking te hebben.
En ook dit is nog niet alles. Maar dit is wel het werk dat elke week weer terugkomt. Het is verbazend hoeveel je kunt doen als je er plezier in hebt en over de nodige technische middelen beschikt. Het is voor mij altijd een feest om te mogen lesgeven, en het doet mij altijd veel plezier om het Woord van God te mogen uitleggen en delen met zowel onbekende mensen, als met de broeders en zusters met wie ik vertrouwd bent geraakt.
Deze tijd van het coronavirus lijkt mij ook voor iedereen die thuis moet blijven, een uitgelezen kans om weer serieus aan Bijbelstudie te gaan doen. Wij deden dat al. Misschien zijn we zo geschikt gemaakt om door deze crisis heen te komen.
Het is jammer dat ons vertrek naar België nu op de lange baan is geschoven. Geen samenkomst betekent geen gemeentevergadering en dat betekent dat er geen beroep wordt uitgebracht. De lockdown van België betekent ook dat er niet verhuisd kan worden. Het zou ook zinloos zijn omdat er niet gewerkt kan worden in België. Op dit moment zou dat een ontoelaatbaar isolement betekenen. Maar we hopen op betere tijden, en indien het de wil van de Heere is dat we nog heel lang in deze crisis blijven steken, zal Hij ons ook wel weer een zinvolle uitweg bieden.
We hopen en bidden dat u gezond blijft in deze crisis en dat we u hiermee weer op de hoogte te hebben gebracht van wat er allemaal gaande is bij
KOINONIA BIJBELSTUDIE LIVE!
Met hartelijke en broederlijke groeten,
Robbert Veen
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *