Mijn studeerkamer heeft een venster naar de buitenwereld via Internet.
Meerdere vensters zelfs. Het geeft mij de gelegenheid om vast te leggen, beschikbaar en toegankelijk te maken, het voltooide en het onvoltooide, het rijpe en het onrijpe, in alles wat ik doe of denk. Het is ongetwijfeld een exhibitionistisch trekje, van me. Zie, ik geef het onmiddellijk toe! Maar het gaat niet om mijn persoonlijk leven, het zijn geen “selfies” die ik maak, want de camera is naar buiten gericht. Naar kerk en samenleving, naar de Schrift en de theologie, naar filosofie en ethiek, bovenal naar mensen die ik sprak, soms over de diepte van het leven. Ik denk dat het mij vooral om de Bijbel en die mensen te doen is. Die komen uitgebreid aan bod.
Maar ook de filosofie laat me niet los. Er is maar weinig tijd, maar de filosofie van Hegel blijft me fascineren. Soms wil ik mezelf op grote Hegel-projecten vastleggen. Maar Hegel lezen vergt meer tijd en aandacht dan ik kan opbrengen. Soms zegt iemand tegen me, dat het allemaal te versnipperd is. Maar ik ben zelf ook versnipperd, heen en weer getrokken door al deze deze fascinaties. Obsessies soms, bij vlagen.
Midden in het lopende jaar voer ik daarom een Nieuwjaarsvoornemen uit: mezelf te beperken tot een aantal onderwerpen. Hieronder staan ze, in volgorde van belang, met de bijbehorende website.
1. Bijbelstudie
Uiteraard is de site van Koinonia Bijbelstudie de belangrijkste. Op dit moment ben ik bezig met een serie over Jesaja 40 – 66, en met een wekelijkse bespreking van de Romeinenbrief.
Gekoppeld hieraan is zowel het Youtube-kanaal als de Spreaker-site. Spreaker is hier te vinden:
“http://www.spreaker.com/show/koinonia-bijbelstudies”
2. Persoonlijke bespiegelingen
Dit is de Nederlandstalige website waar ik gewoon hardop wil zeggen wat ik denk: reacties, commentaren, essays, hier kun je dat vinden. Het is heel persoonlijk en daarom moet je het ook wel met een korrel zout lezen. Hier wil ik ook de teksten gaan plaatsen waarin ik probeer om de “seculiere betekenis van het evangelie” uit te leggen aan niet-kerkelijken.
http://robbertadrianusveen.wordpress.com/
Idem, maar dan in het engels
Dit is een engelstalige site, met de bedoeling ook in het Engels gewoon te spreken over de dingen die mij bezighouden.
http://robbertveen.wordpress.com/
3. Discussie met de vrijzinnigheid
Deze Nederlandstalige site is gewijd aan reacties op de vrijzinnigheid. Veel meer dan ik al geschreven heb, zal er niet bij komen, of er moet een acute aanleiding voor zijn.
http://kritiekopvrijzinnigheid.wordpress.com/
4. Werkgroep in Gorssel
Het lesgeven in Gorssel is een van de grootste genoegens van de afgelopen jaren geweest. Ik heb me voorgenomen ook tussen de cursussen door meer te gaan communiceren met deze groep, en op dit moment betekent dat vooral: voorbereidingen treffen voor de nieuwe cursus.
http://gorselgilde.wordpress.com/
5. Studie van de Doperse traditie
Menno Simons en de Doperse traditie blijft me ook boeien. De mogelijkheid om een lezing over de Reformatie vanuit Dopers perspectief te houden, heeft dat weer enorm aangewakkerd. Dit is de site voor Menno en aanverwante onderwerpen:
http://doopsgezind.wordpress.com/
6. Studie van Hegel
De Engelstalige website voor de studie van Hegel staat hier:
http://hegelcourses.wordpress.com/
En dan is dit de Nederlandstalige site voor Hegelstudies. Verbonden met het Nederlands Filosofisch Genootschap waar ik officieel nog voorzitter van ben, maar de vereniging is op sterven na dood. Jammer, maar het is niet anders.
http://nederlandsfilosofischgenootschap.wordpress.com/