KOINONIA LIVE! #9 – Van Schleiermacher tot Rilke: de ondergang van de Bijbelse God in Europa – 24 maart 2017 –

In deze aflevering gaat het om de ervaring van de Dood van God, die onze cultuur ten diepste bepaalt.

Over Schleiermacher, Goethe, Rilke en Hendrik Marsman: de cultuur tussen 1801 en 1939 verwerpt de God van de Bijbel, en zoekt naar het “goddelijke”, het “Eeuwige” in zichzelf. Sterfelijkheid, en smart moet de mens in zichzelf verwerken en kan daar hooguit een kunstzinnige uitdrukking aan geven. Van een “nabije” God, die als “buurman fluistert in de nacht”, kan geen troost verwacht worden. De kunst wordt tot een nieuwe afgod – evenals de mens, de techniek of de politiek. Daar tegenover staat de verwerping van afgoderij in Jesaja 46, Psalm 53 en de lofzang op de goddelijke dwaasheid van het evangelie in 1 Kor. 1.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Live Show. Bookmark de permalink.

Eén reactie op KOINONIA LIVE! #9 – Van Schleiermacher tot Rilke: de ondergang van de Bijbelse God in Europa – 24 maart 2017 –

  1. Piet van Weenen schreef:

    Als eerste reactie zonder een compleet overzicht te hebben: Ik weet niet hoe ik de Europese cultuurmens moet plaatsen: (a) Een patient die niet te helpen is, omdat hij zelf wil uitmaken wat hem tot hulp zal dienen, of die zich in de heroiek of dramatiek wil verliezen van de vaststelling dat er geen hulp is?; (b) Het arglistige hart dat nooit vrij is van streven naar autonomie?; (c) Vlucht voor iedere aanspraak die op hem gedaan kan worden om Gods evangelie aan te nemen? Wat ik wel weet, en vrees, is dat mijn eigen hart nauw verwant is aan dat Europese hart. Het heeft nodig in toom gehouden te worden door bijbellezen, gebed en deelnemen aan de erediensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *