De zin van het leven en het geweten

“Op het niveau van het persoonlijke leven ben ik ervan overtuigd dat elke gebeurtenis, elk avontuur en elke ontmoeting zijn eigen betekenis heeft. Niets in menselijke relaties heeft geen betekenis: noch een toevallige ontmoeting, noch een ziekte die ons overvalt. Alles heeft zin omdat alles te maken heeft met die vreemde wezens die we mens noemen en die op zichzelf betekenisvol zijn. Elk woord en elke blik heeft betekenis (in de dubbele betekenis van het woord).

Sommige dingen oriënteren me op het leven en andere op de dood. Sommige hebben voor mij een betekenis die ik in mijn leven moet integreren als ik het verdien om mens genoemd te worden. Als er collectief geen betekenis is in de wereldgeschiedenis, dan is het onze menselijke taak om er betekenis aan toe te kennen. (We mogen fouten maken, maar dat is niet belangrijk; we overleven ze.) Maar in het persoonlijke en interpersoonlijke leven heeft elke gebeurtenis betekenis.

Wie denkt dat het menselijk leven absurd is, heeft slechts twee antwoorden: ofwel zelfmoord ofwel de transformatie van het absurde in de juiste zin van het bestaan (zoals definitief in Camus). Ieder van ons moet zich afvragen wat de betekenis is van wat ons overkomt of van wat we hebben geprobeerd te doen. Dit is het eigenlijke werk, niet van het intellect, maar van het geweten. Want de zin van het leven vinden is geen wiskundig probleem dat je kunt oplossen door te redeneren. Het is een probleem van leven en verantwoordelijkheid.”

Jacques Ellul

Dit bericht is geplaatst in Theologie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *