“Iemand die wijs wil worden, moet zich bezighouden met veel studie” (Niddah 70b). Dit betekent dat men veel tijd moet besteden aan het overdenken van een tekst, aan het goed onderzoeken ervan.
Het is niet voldoende om een tekst één of twee keer te bestuderen, maar men moet zich er keer op keer in verdiepen, want bij elke herbestudering zal hij iets geheel nieuws ontdekken. Onze Rabbijnen van gezegende herinnering drukten dit idee uit toen zij zeiden (Chagigah 9b): “Er is geen vergelijking tussen de honderdste keer dat een tekst bestudeerd wordt en dezelfde tekst die voor de honderd en eerste keer bestudeerd wordt.”
Als alternatief leert onze oorspronkelijke tekst: als men wijsheid verlangt, moet hij niet gaan werken, zijn waren verkopen en zaken doen, maar zich alleen bezighouden met veel studie, apart zittend en in alle rust. Zoals onze Rabbijnen van gezegende herinnering verklaarden: “Niet allen die veel werken, worden wijs” (Aboth 2:5). En zij zeiden verder: “Iemand die wijs wil worden, moet bidden in zuidelijke richting en iemand die rijk wil worden, moet bidden in noordelijke richting.” (Bava Batra 25b).
Tscholkowsky, Rabbi Chaim. De Manieren van Talmoed: Rabbi Yitzhak Companton’s Meesterwerk over Talmoedstudie (p. 2). Kindle Editie.