Beladen met tradities – maar één verlangen naar God

Ik maak in deze uitzending van Koinonia Bijbelstudie Live! de balans op. Waar sta ik nu?

Ik ben door een heftige tijd heengegaan. Is mijn geloof geheel en al joods? Welnu, vorige week studeerde ik op woensdag Talmoed met een vriend uit Israel. Is het door en door Hervormd Christelijk? Welnu, afgelopen zondag stond ik in Anna Paulowna op de kansel in de PKN gemeente. Waar ben ik aanstaande zondag? In mijn “eigen” Doopsgezinde gemeente in Schagen.

Maakt mij dat tot een Messiaanse Jood? Nee, ook dat weer niet, omdat Messiaans-Joods in ieder geval in Nederland betekent dat er een evangelische kern is, met een joodse manier van uitdrukken – in mijn beleving dus eigenlijk noch Christelijk noch Joods – maar zij proberen tenminste een synthese tot stand te brengen, iets terug te vinden van de oorspronkelijke manier van geloven in het de vroege beweging rondom Jezus – voordat er van “Christendom” echt sprake kon zijn: Joden die in de Messias Jezus geloven – maar dus wel degelijk geheel en al “joods” gebleven zijn.

Waar sta ik dan nu? Beladen met tradities, maar toch “gewoon” iemand die naar God zoekt.

Dit bericht is geplaatst in Autobiografisch. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *