Hoe Gaza een gruwelijke prijs betaalt voor bloeddorstig Hamas in een uitbarsting van propaganda

Er is een groot verschil tussen een terreurorganisatie als Hamas en de democratische staat Israël als het gaat om waarheid en propaganda.


Israël, net als elke andere nationale staat, is bereid tot het verzwijgen van waarheid en er zijn “wettige” geweldsacties die moreel niet goed te praten zijn. Maar een democratie met een onafhankelijke pers kan dat niet tot in het uiterste doorvoeren, maakt dat niet tot een systematisch ondersteund beleid en  kan uiteindelijk ook haar eigen illegitieme geweld niet rechtvaardigen. Het zijn gebeurtenissen waarop regeringen sneuvelen en politieke carrières worden beëindigd.

Maar dat staat in schril contrast tot wat een groep misdadigers kan doen. Neem nu het laatste voorbeeld, de zogenaamde aanval op een ziekenhuis in de Gazastrook.

Hamas pleegt een misdrijf tegen meer dan duizend Israëli’s én buitenlanders en spreekt van de rechtmatigheid ervan – propaganda. Hamas laat een eigen raket ontploffen boven een ziekenhuis en geeft Israël daarvan de schuld – propaganda. Israël legt met bewijzen uit waarom dat zo niet gebeurd kan zijn en bewijst dat het om een Hamas raket ging. Hamas houdt zijn leugen vol en krijgt in de Arabische wereld alom steun – propaganda. Hamas doodt – waarschijnlijk onopzettelijk – haar eigen burgers en probeert dat als een wapen tegen Israël in te zetten – de gewone praktijk.

Dit is de video die laat zien hoe het gebeurde:

Hieronder het bericht van de Israeli Defense Force, de IDF.


IDF-woordvoerder Brig.Gen. Daniel Hagari legde woensdag de volledige uitgebreide inlichtingencase van de IDF uit om te bewijzen dat een mislukte raket van de Islamitische Jihad de schade veroorzaakte dinsdagavond aan een ziekenhuis in Gaza, wat leidde tot een nog onduidelijk, maar groot aantal Palestijnse burgerdoden.


Een mislukte raket


De hoofdwoordvoerder presenteerde feitelijke geluidsopnames waarin leden van de Islamitische Jihad hardop zeggen dat zij verantwoordelijk zijn voor de explosie.
Hagari presenteerde ook een gedetailleerde video bovenop eerdere video’s die door het Israëlische PR-apparaat naar buiten waren gebracht, waarop verschillende stadia van de baan van de raket en de lay-out van het getroffen ziekenhuis te zien waren.

De persconferentie was hoogst ongebruikelijk in termen van het openbaar maken van signalen en andere militaire surveillance-informatie, waaruit blijkt dat Israël zich realiseert dat hoe het incident wordt gezien van strategisch belang is voor de wereldwijde steun of oppositie tegen de volgende stadia van de oorlog, in het bijzonder de verwachte grondinvasie, die al bijna een week op pauze lijkt te staan.

Hagari zei: “De IDF heeft een nabeschouwing afgerond en bevestigd dat de Islamitische Jihad verantwoordelijk was voor de aanval” op het ziekenhuis in Gaza.
“We hebben onmiddellijk een evaluatie uitgevoerd voor alle relevante takken van de IDF,” zei hij.


Het bewijs


Vervolgens zei hij: “Om 18:15 uur werd een spervuur van raketten afgevuurd door Hamas op Israël.” Om 18:50 uur werd een spervuur van 10 raketten afgevuurd door Islamic jIhad vanaf een nabijgelegen begraafplaats, zei hij. Verder waren er om 18:59 meldingen van een explosie bij het ziekenhuis. Volgens onze inlichtingendienst controleerde Hamas de berichten en begreep zelf dat het een raket was die verkeerd was afgevuurd door de Islamitische Jihad en besloot een wereldwijde mediacampagne te starten om te verbergen wat er was gebeurd, zei hij.

Hamas heeft ook het aantal slachtoffers overdreven,  zei hij.

Bovendien zei hij dat de PIJ-raket werd afgevuurd vanaf een begraafplaats naast het ziekenhuis en een parkeerplaats naast het ziekenhuis raakte waar waarschijnlijk terreurmunitie lag, wat verdere schade veroorzaakte.

Hij zei dat er visueel bewijs was met infraroodbeelden van de nabijgelegen parkeerplaats.
De IDF bevestigde ook dat er geen IDF-vuur over land, zee of door de lucht was dat het ziekenhuis had kunnen raken.


Hier is de bron van de feitelijke informatie:

https://www.jpost.com/middle-east/article-768942

Dit bericht is geplaatst in Israël met de tags , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Hoe Gaza een gruwelijke prijs betaalt voor bloeddorstig Hamas in een uitbarsting van propaganda

 1. Jan Luiten schreef:

  Jesaja 14:28-32 (HSV)

  28 In het jaar dat koning Achaz stierf, kwam deze last.
  29 Verblijd u niet, heel Filistea,
  want de staf die u sloeg, is wel gebroken,
  maar uit de wortel van de slang zal een gifslang voortkomen,
  en haar vrucht zal een vurige, vliegende draak zijn.
  30 Dan weiden de eerstgeborenen van de geringen,
  en de armen zullen onbezorgd neerliggen;
  maar uw wortel zal Ik van honger laten sterven
  en uw overblijfsel zal die gifslang doden.
  31Weeklaag, poort! Schreeuw het uit, stad!
  Wegsmelten van angst moet u, heel Filistea!
  Want uit het noorden komt een rookwolk;
  en in zijn gelederen blijft niemand achter.
  32Wat zal men dan de gezanten van het volk antwoorden?
  Dit: De HEERE heeft Sion gegrondvest;
  en in haar vinden de ellendigen van Zijn volk een toevlucht.

  Opvallende gelijkenissen met de huidige situatie. Hoe mogen we deze tekst uitleggen?

 2. Jan Luiten schreef:

  Dag Robbert,

  Om je vraag te beantwoorden ben ik in het boek ‘Het lezen van de Bijbel – Een inleiding’ van Dr. J. van Bruggen (GKV) gedoken. Daarin bevinden zich twee interessante hoofdstukken die het begrip profetie behandelen en die hier een goed overzicht van geven. Ik kan me hier op enkele zaken na heel goed in vinden. Onderstaand een korte samenvatting van dat overzicht.

  Profetie in bredere zin is dat God herhaaldelijk zichzelf en zijn omgang met ons geopenbaard heeft ten aanzien van verleden, heden en toekomst. De Bijbel is de schriftelijke weergave daarvan.
  Deze openbaringen hebben op de volgende manieren plaatsgevonden:
  1 God heeft gesproken met door Hem uitgekozen mensen.
  2 God heeft visioenen gegeven aan door Hem uitgekozen mensen.
  3 Veel Bijbelse geschiedenissen krijgen later een diepere betekenis (voorafbeeldingen).
  Daar waar het over de toekomst gaat, kunnen we spreken van profetie in engere zin.

  Openbaringen over de toekomst moeten worden vervuld.
  Dat kan in één keer of in onderling verschillende delen met kortere of langere tussenliggende tijdsspannen.
  Een herhaalde(lijke) vervulling kan niet, dat is een inwendige tegenstrijdigheid.

  Ik sluit niet uit dat God incidenteel nog tot mensen spreekt of hen visioenen geeft.

  Dan naar de Gazastrook. Er zijn maar liefst zes profetieën in het Oude Testament over de ondergang van Filistea.
  Het zijn: Amos 1:6-8, Sefanja 2:4-7, Jesaja 14:28-32, Jeremia 47:1-7, Ezechiël 25:15-17, Zacharia 9:5-7 en Joel 3:4-8.
  Voor zover ik dat kan afleiden zijn de eerste drie uitgekomen in de tijd dat de Assyriërs Israël bezetten. De volgende twee idem, maar dan met de Babyloniërs. Zacharia’s profetie zou kunnen slaan op de tijd van de verwoesting van Tyrus door Alexander de Grote, waarna de Filistijnse steden ontvolkt raakten. Er is daar overigens nog een belofte voor de Filistijnen (vs. 7).
  Joël kan ik niet met zekerheid plaatsen, het is niet duidelijk in welke periode hij geleefd heeft. Die profetie staat echter wel midden in een andere, namelijk over het dal van Josafat, die toch de eindtijd aangaat. Dan zou de profetie kunnen slaan op de huidige strijd, zeg maar vergeldingsactie, in Gaza. De uitleg van deze profetie levert echter nogal wat moeilijkheden op. Zou je Tyrus, Sidon en Filistea uit mogen breiden met de Romeinen en daarvan uitlopend tot de huidige tijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *