Dit zijn de resultaten van de laatste peiling die het Palestijnse Centrum voor Beleids- en Enquêteonderzoek (PSR) tussen 3 en 7 september 2024 heeft uitgevoerd op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.
De periode voorafgaand aan de peiling was getuige van het voortduren van de oorlog in de Gazastrook en het mislukken van alle pogingen om een staakt-het-vuren te bereiken. Het gesprek over de “dag erna” ging door zonder veel vooruitgang, omdat de Israëlische regering het idee afwees. Ondertussen escaleerden de botsingen op de Westelijke Jordaanoever tussen het Israëlische leger en gewapende Palestijnse groepen, vooral in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. De bewegingsbeperkingen voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever gingen ook door en de ingangen van de meeste steden en dorpen werden gesloten om te voorkomen dat de bewoners de hoofdwegen konden bereiken. Het geweld van kolonisten tegen Palestijnse steden en dorpen in onbeschermde gebieden in gebieden B en C ging ook door. Israël vermoordde Ismail Haniyeh, het hoofd van Hamas, in Teheran, en Iran kondigde aan zijn dood te willen wreken, maar had dat nog niet gedaan toen de gegevensverzameling voor dit onderzoek werd afgerond. Hamas koos Yahiya Sinwar als hoofd, ter vervanging van Ismail Haniyeh. De Palestijnse facties kondigden de zogenaamde “Verklaring van Peking” aan om de interne gelederen te verenigen. President Mahmoud Abbas kondigde vanuit Ankara zijn voornemen aan om de Gazastrook te bezoeken.
De steekproefomvang van deze enquête was 1200 mensen, van wie er 790 persoonlijk werden geïnterviewd op de Westelijke Jordaanoever (op 79 woonlocaties) en 410 in de Gazastrook (op 41 locaties). De foutmarge bedraagt +/-3,5%.
Hoewel een meerderheid de beslissing van Hamas om de aanval van 7 oktober uit te voeren nog steeds als “juist” beschouwt, is die meerderheid nu kleiner dan ze geweest is sinds de eerste peiling, en wordt ze zelfs een minderheid in de Gazastrook. De angst dat de oorlog eindelijk de Westelijke Jordaanoever bereikt, de verslechterende omstandigheden in de Gazastrook en de afnemende hoop op een snel staakt-het-vuren kunnen hebben bijgedragen aan deze en soortgelijke bevindingen in deze peiling, waarvan er veel al duidelijk waren in onze vorige peiling van drie maanden geleden.
Ondanks de afnemende sympathie voor 7 oktober, blijft de meerderheid van het publiek van mening dat de aanval en de daaropvolgende oorlog de Palestijnse kwestie in het middelpunt van de wereldwijde aandacht hebben geplaatst.
De resultaten laten ook nog steeds zien dat de meerderheid van het publiek, zij het een kleinere dan in het verleden, verwacht dat Hamas de oorlog in Gaza zal winnen; voor het eerst gelooft de meerderheid van de Gazanen dat echter niet meer, een trend die we in de vorige peiling zagen.
De populariteit van Hamas daalt een beetje, terwijl die van Fatah licht stijgt. Bevindingen tonen een aanzienlijke stijging van de steun voor de tweestatenoplossing op zowel de Westelijke Jordaanoever als in de Gazastrook. De steun voor gewapende strijd neemt af en de steun voor onderhandelingen neemt toe. In beide gevallen is de verandering echter niet dramatisch.
Steun voor de aanval op 7 oktober: Opnieuw laten de bevindingen een daling zien in de algemene steun voor het Hamas-offensief van 7 oktober. De daling, met 13 procentpunten, is aanzienlijk in zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook, maar meer in de Gazastrook, waar de steun met 18 procentpunten daalt en nu 39% bedraagt. In onze vorige peiling bedroeg de daling van het positieve oordeel over de aanval van 7 oktober 14 procentpunten. Het is belangrijk om op te merken dat steun voor deze aanval niet noodzakelijk steun voor Hamas betekent en geen steun voor moorden of wreedheden tegen burgers. Sterker nog, bijna 90% van het publiek gelooft niet dat Hamas-mensen de wreedheden hebben begaan die op video’s van die dag te zien zijn. Steun voor de aanval lijkt echter uit een ander motief te komen: uit de bevindingen blijkt dat meer dan twee derde van de Palestijnen gelooft dat de aanval de Palestijnse kwestie in het middelpunt van de belangstelling heeft geplaatst en een einde heeft gemaakt aan jarenlange verwaarlozing op regionaal en internationaal niveau.
Wapenstilstand en wie er als winnaar uit de bus komt: De helft van de Palestijnen verwacht dat Hamas en Israël in de komende dagen tot een staakt-het-vuren zullen komen. Net als in de vorige twee peilingen, vroegen we ook in de huidige peiling welke partij als winnaar uit deze oorlog zou komen. De helft van het publiek verwacht dat Hamas zal winnen, vergeleken met twee derde drie maanden geleden. Het is vermeldenswaard dat de daling groter is in Gaza, met een daling van 20 punten, van 48% naar 28%. Deze daling komt na de eerdere daling met 8 punten in de vorige peiling in de Gazastrook. De daling op de Westelijke Jordaanoever, met 14 punten, is ook aanzienlijk en bedraagt nu 65%.
Steun voor Palestijnse facties: Op de vraag welke politieke partij of beweging ze steunen, zei het grootste percentage (36%) dat ze de voorkeur geven aan Hamas, gevolgd door Fatah (21%), 6% selecteerde derde partijen en 29% zei dat ze geen van hen steunen of het niet weten. Drie maanden geleden zei 40% Hamas te steunen en 20% Fatah. De steun voor Hamas bedraagt nu 37% op de Westelijke Jordaanoever (vergeleken met 41% drie maanden geleden) en voor Fatah 18% (vergeleken met 17% drie maanden geleden). In de Gazastrook is de steun voor Hamas 35% (vergeleken met 38% drie maanden geleden) en die voor Fatah 26% (vergeleken met 24% drie maanden geleden).
Op de vraag of Hamas de wreedheden had begaan die te zien waren in de video’s die door de internationale media werden getoond met daden of wreedheden van Hamasleden tegen Israëlische burgers, zoals het doden van vrouwen en kinderen in hun huizen. De overgrote meerderheid (89%) zei dat Hamas dergelijke wreedheden niet had begaan, en slechts 8% zei van wel.